Montarea se face pe retelele de distributie a apei, cu ajutorul unui cot cu talpa QN80. Hidrantul este ingropat in sol, iar linga gaura de golire se executa un loc de absorbtie a apei golite din nisip sau balastru. La partea de sus a hidrantului subteran se monteaza cutia hidrant DIN 4055 pentru protejarea hidrantului, care este marcat cu inscriptionarea HYDRANT.
Dupa montarea hidrantului portativ se deschide ventilul hidrantului subteran cu ajutorul, cheii prin rotire in sens opus al mersului ceasornicului, iar inchiderea se face prin rotirea cheii in sensul mersului ceasornicului. In cazul deschiderii, tija filetata cu ajutorul piulitei fluture ridica ventilul din corpul ventilului lasind liber drumul apei, totodata ventilul prin ridicare inchide gaura de golire. In cazul inchiderii tija filetata apasa ventilului in jos inchizand drumul apei si deschizand gaura de golire, deci apa ramasa in corpul hidrantului se scurge in patul de nisip, inlaturind pericolul de ingheti in timpul iernii.
Hidrant subteran DN80
Acest hidrant este folosit ca echipament de stingere a incendiilor, fiind racordat la retelele de apa cu o temperatura de cel mult 70 de grade. Hidrantul se racordeaza la conducte cu flanse de legatura PN 10 ISO 7005/2 ; BS EN 1092-2 DIN 250 pentru conducte din fonta sau otel.
Adancimea de ingropare se realizeaza in functie de cerintele zonei climatice:
-1 m pentru zone calde in care inghetul la sol nu depaseste 1m adancime.
-1.25 m pentru zone temperate in care inghetul la sol nu depaseste 1.25m adancime.
Inchiderea-deschiderea hidrantului se realizeaza prin actionarea tijei hidrantului cu chei speciale, efortul de manevrare fiind scazut.
Hidrantul se monteaza la conducte cu ajutorul cotului cu picior care se executa in urmatoarele variante
-DN 80
-DN 80/65 pentru racordare la conducte DN 65
Hidrantul este prevazut cu cutie de protectie specifica fiecarui diametru de conducta
Hidrant subteran DN100
Hidrantul subteran DN 100 se foloseste la stingerea incendiilor, este livrat impreuna cu cotul si cutia de protectie si se monteaza la conducte cu ajutorul cotului cu picior care se executa in varianta DN 100. Elementul de inchidere realizat cu garnitura din EPDM avizat sanitar pentru apa potabila, asigura o etansare sigura si o durata indelungata de viata.
Protectia la inghet reprezinta conditie de baza si se realizeaza prin eliberarea unui orificiu de curgere la inchiderea completa a ventilului, apa fiind evacuata in panza freatica.
Acoperire de protectie
Toate suprafetele din metal (exceptand cele din inox si bronz) sunt protejate cu vopsea pulbere epoxi avand grosimea de minim 250 microni.
Hidrantul este prevazut cu cutie de protectie specifica fiecarui diametru de conducta