Sisteme pe baza de pulbere
Pulberile folosite pentru stingerea incendiilor se impart in functie de clasa focarului existent:
- pulberi clasa BC: sunt utilizate la stingerea incendiilor din clasa B(hidrocarburi) si clasa C (gaze) inclusiv la cele ce implica prezenta curentului electric pana la 1000 V.
-pulberi clasa ABC: utilizate la stingerea incendiilor din calasa A ( lemn, mase plastice, textile), B (hidrocarburi) si C (gaze) inclusiv la cele ce implica prezenta curentului electric pana la 100.000V.
- pulberi clasa D: utilizate la stingerea incendiilor din clasa D (metale care ard).
Pulberea BC 90% avizata EN 615 de culoare alb galbuie sau albasta curgere libera, fina, cu o dimensiune maxima a particulei de 0,355 mm. Umiditatea este mai mica de 0,25% iar densitatea la duza este de 1,45 – 1,60 kg/dmc.
Pulbere ABC90% avizata EN 615 de culoare galbuie sau albastra curgere libera, fina, cu o dimensiune maxima a particulei de 0,355 mm. Monofosfat de amoniu 90%. Umiditatea este mai mica de 0,2% iar densitatea la duza este de 1,101 – 1,20 kg/dmc.
Domeniile si tipurile de incendii unde se r ecomanda folosirea spumantilor:
- spumogen de tip proteinic: hidrocarburi
-spumogen de tip fluoroproteinic: hidrocarburi, rafinarii, aeroporturi, marina, combustibili lichizi.
-spumogen de tip AFFF: hidrocarburi, aeroporturi, marina, sonde petroliere, aparare civila.
Pulberile stingatoare sunt amestecuri de substante chimice solide, fin divizate, avand unul sau mai multi componenti principali si o serie de aditivi pentru ameliorarea caracteristicilor de mobilitate si depozitare. Din punct de vedere al compozitiei chimice se folosesc, mai ales, trei tipuri de combinatii pulverulente: pe baza de bicarbonat de sodiu sau potasiu pentru stingerea incendiilor din clasele B,C si echipamente electrice sub tensiune; pe baza de fostati de amoniu pentru stingerea incendiilor din clasele A,B,C, echipamente electrice sub tensiune; pe baza de clorura de sodium sau amestec de cloruri pentru stingerea incendiilor din clasa D. Pulberile stingătoare şi produsele lor de descompunere nu sunt periculoase pentru sănătatea omului, ele protejează personalul care acţionează la stingerea incendiilor împotriva radiaţiei termice emisă de focarul de ardere.
Instalaţiile fixe de stingere a incendiilor cu pulberi, în principiu, funcţionează astfel:
▪ ca urmare a detectării izbucnirii incendiului se declanşează modulul de comandă (în cazul instalaţiilor automate);
▪ deschide robinetele de pe conductele de distribuţie a pulberii stingătoare;
▪ deschide robinetele de pe conductele cu agent de vehiculare a pulberii stingătoare şi temporizează (unde este cazul) deschiderea lor;
▪ opreşte funcţionarea instalaţiei de ventilare şi închide golurile tehnologice şi funcţionale (uşi, ferestre, obloane etc.) din pereţii şi planşeele incintei protejate;
▪ refulează pulberea;
▪ semnalizează acustic şi optic funcţionarea instalaţiei de stingere şi eventualele defecţiuni.