Tipuri de stingatoare

Gaze imbuteliate

Gaze pentru procese oxi-gaz:
Acetilena, oxigen.
Gazele combustibile sunt folosite pentru procesele cu flacara sunt in general acetilena, gaze mixte cu metilacetilena-propilena, etilena, propilena, hidrogen, propan sau gaz natural.

Gaze de protectie pentru sudare:
Argon, dioxid de carbon, heliu si amestecuri cu heliu, CORGON-, CRONIGON-, VARIGON si alte amestecuri de gaze pentru sudare, pentru protectia radacinii si purjare.
In principiu, gazele de protectie pentru tratamentul suprafetelor sunt similare celor utilizate la sudarea laser. Gazele rare ofera o protectie totala fata de atmosfera, respectiv argonul si heliul. Uneori se poate utiliza si azotul. Amestecurile argon/hidrogen duc la obtinerea unui aspect excelent, datorita efectului de curatare si control a plasmei pe care il are hidrogenul.

Gaze pentru tehnologiile laser :
Oxigen, azot, argon, heliu, LASPUR - si LASGON, amestecuri de gaze.
Principalele gaze pentru sudarea cu laseri cu CO2 sunt heliul si amestecurile heliu-argon. Heliul este componenta care asigura controlul formarii plasmei de-asupra gaurii de cheie, Argonul are tendinta de a sustine formarea plasmei si de aceea nu se utilizeaza la laseri cu puterea de peste 3 kW. Cel mai bun gaz pentru sudarea cu laseri Nd:YAG este argonul, dar si azotul si CO2 dau uneori rezultate acceptabile (sudurile in CO2 sunt usor oxidate). Heliul nu este o alternativa preferata, deoarece protectia adecvata a baii de sudare necesita debite ridicat ale gazului care este foarte usor comparativ cu argonul, si are ca efect suflarea si turbulenta baii de sudare.

Gaze pentru tehnologiile plasma:
Argon, amestecuri argon/hidrogen, metan
Tăierea cu plasmă se realizează prin topirea locală a materialului şi expulzarea sa cu viteză mare datorită acţiunii unui arc electric care arde între un electrod nefuzibil şi piesa de tăiat, arcul electric fiind constrâns mecanic cu ajutorul duzei de tăiere şi a gazului plasmagen.

Avantaje:
- viteze mari de tăiere deoarece energia dezvolataă de arcul de plasmă este superioară celei de la tăierea oxigaz;
- nu este necesară preîncălzirea materialului;
- tensiuni şi deformaţii mai mici decât la oxigaz;
- se pot tăia toate materialele metalice;

Dezavantaje:
- cost ridicat al echipamentului;
- consum energetic mare;
- mai multe noxe;

Echipamentul pentru tăiere cu plasmă – este compus din:
- sursa de gaz plasmagen:
o compresor când se foloseşte aerul drept gaz plasmagen;
o butelii sau baterii de butelii cu gaze tehnice;
- sursa de curent pentru tăiere ( debitare) cu plasmă
- pistolet pentru tăiere ( debitare) cu plasma


Gaze pentru industria alimentara:
Gaze Linde de protectie - BIOGON , dioxid de carbon, amestecuri azot/dioxid de carbon.
In industria alimentara gazele sunt folosite pentru: congelare, răcire, ambalare transport şi depozitare, tratarea apei reziduale, coacere, prepararea de frisca ( folosind protoxid de azot (N2O)), a margarinei (folosind hidrogen), Accelerarea procesului de fermentare cu ajutorul oxigenului (fabricarea drojdiei pentru panificaţie), etc.

Gaze medicinale:
Oxigen, protoxid de azot, dioxid de carbon medicinal.

Gazele medicinale constituie un ajutor pretios in medicina prin multiplele lor aplicatii. An de an sunt descoperite noi modalitati de utilizare.

1. Gaze pentru respiratie: Oxigen medicinal, Aer sintetic, diverse amestecuri de gaze

2. Gaze utilizate ca anestezice ( Protoxid de azot, Xenon )

3. Agenti criogenici pentru rezonanta magnetica nucleara: Azot lichid si Heliu lichid

4. Bai medicinale: Dioxid de carbon

5. Medicina criogenica: Azot lichid

6. Lasere medicale: amestecuri de gaze laser din gama LASPUR

7. Gaze pentru investigarea functiilor plamanului si a sistemului sanguin: amestecuri de gaze continand Oxigen, Azot, Dioxid de carbon, Heliu, Monoxid de carbon, etc. )

8. Gaze pt. diagnoza: peste 150 de tipuri de gaze pure si amestecuri de gaze utilizate la calibrarea si functionarea instrumentelor de masura din domeniul medical.

Gaze speciale :
Gaze nobile / gaze de inalta puritate, amestecuri de gaze, gaze de calibrare.
Gazele speciale au aplicatii in foarte multe segmente industriale. Linde Gaz produce si distribuie toate gazele speciale necesare in procesele industriale de inalta tehnologie, cercetare si dezvoltare, analiza instrumentala si medicina.

Gaze pure si ultra pure

Diferitele industrii si arii de cercetare ridica in mod constant cerinte de puritate pentru gazele livrate. Linde livreaza in butelii intreaga gama de gaze pure si ultra pure, peste 100 de tipuri de gaze de diverse puritati, incepand de la 99% si pana la 99,99999%.

Amestecuri de gaze de calibrare

Gazele de calibrare sunt amestecuri de mare precizie utilizate in cercetare, dezvoltare, controlul proceselor si asigurarea calitatii. Metodele gravimetrice permit masurarea exacta a componentelor si asigura acuratetea amestecului. Gazele de calibrare se livreaza in conformitate cu standardele si cerintele internationale.

Gaze pentru industria electronica

Linde dispune de echipamentele necesare producerii si livrarii de gaze pentru industria electronica.Gazul cu cel mai inalt grad de puritate livrat de Linde in industria electronica este de 9.0 (99.9999999 vol.%). Metodele elaborate pentru post-purificare au redus nivelul impuritatilor la o scara de parti per trilion.

Echipamente

Utilizarea gazelor speciale impune cerinte stricte in privinta sistemului si echipamentelor de distributie a gazelor la beneficiar. Linde Gaz va poate asigura toata gama de echipamente necesare, de la reductoare de presiune si pana la sistemele de distributie complete, care mentin calitatea gazelor de la sursa pana la punctul de utilizare.