Tipuri de stingatoare

Instalatii de stingere cu sprinklere si ACS-uri

Instalaţia de stins incendiul cu sprinklere se montează în cabine, birouri, saloane, sufragerii, biblioteci, camere pentru copii, precum şi în coridoarele ce comunică cu aceste încăperi. Cu acest tip de instalaţie sunt dotate magaziile pentru păstrarea materialelor carburante, depozitele de pelicule foto, depozitele de lenjerie etc. Instalaţiile cu sprinklere sunt obligatorii pentru navele de pasageri.

În funcţie de temperatura din încăpere, instalaţiile sprinkler pot fi:

• hidraulice, unde tubulaturile instalaţiei sunt permanent umplute cu apă;
• pneumatice, unde tubulaturile sunt umplute cu aer care, în caz de incendiu, este evacuat permiţând accesul la sprinkler;
• combinate, unde tubulatura de serviciu este umplută cu apă iar restul tubulaturilor, cu aer;
• de sezon, unde, în perioada caldă a anului, tubulaturile sunt umplute cu apă, iar în perioada rece a anului, cu aer.

In functie de raza de acoperire, de dimensiune, de pozitionare, temperaturi declansare etc, exista numeroase tipuri de sprinklere: sprinklere "Astra", sprinklere Cu/p standard sau rapid, SSU standard/rapid, SSP standard/rapid etc, dar si diferite ACS-uri la care difera marimea, modelul si flansa.

Automatizarea funcţionării instalaţiilor sprinkler se realizează prin construcţia sprinklerelor, care pot avea: obturatoare uşor fuzibile, obturatoare umplute cu lichide uşor volatile, obturatoare mecanice cu pârghii, obturatoare cu reactivi chimici.

Automatele de Control si Semnalizare (ACS) sunt utilizate pentru controlul si comanda instalatiilor cu sprinklere. In functie de spatiul protejat, sunt de tip apa-aer sau apa-apa.
Aparatele de Control si Semnalizare apa-aer se utilizeaza pentru retelele de sprinklere montate in spatii unde exista pericol de inghet. Cele apa-apa se folosesc in spatiile in care se asigura o temperatura de peste 10 grade Celsius, spargerea elementului fuzibil dintr-un sprinkler determinand pornirea pompelor si declansarea alarmei sonore.

Componente:
- corp sprinkler,
- deflector,
- bulb de sticla,
- ventil,
- stift filetat.


ACS-URI

ACS-URILE APA-AER DN100, DN150, DN200 sunt aparate de control si semnalizare pentru sprinklere folosite in hale fara incalzire unde temperatura scade sub 0ºC. Acest ea au rolul de stabilizare si functionre normala a acestui sistem de stingere. In general, un astfel de sistem este compus din: clapet de alarma tip apa-aer legat la un gong hidraulic, vana cu contacte electrice de semnalizare, accelerator apa -aer, compresor aer, un ansamblu de vane si by-pass permitand verificarea sistemului, vana de golire, vana de verificare, manometre de control al presiunii in amonte si in aval de clapet, presostat de alarma, camera de intarziere ce este adesea adugata daca presiunea a pei in reteaua de alimentare nu este constanta astfel impiedicandu -se declansarea accidentala a gongului hidraulic si o alarma electrica legata la un detector de curgere cu semnale sonore si luminoase. Dupa montare si testare acs -ul se sigileaza cu mansonul din dotare.

ACS-URILE APA-APA DN80, DN100, DN150,DN200 PN10/16 sunt aparate de control si semnalizare pentru sprinklere folosite in hale cu incalzire unde temperatura nu scade sub 0ºC. Acestea au rolul de stabilizare si functionre normala a acestui sistem de stingere. In general, un astfel de sistem este compus din: clapet de alarma legat la un gong hidraulic, vana cu contacte electrice de semnalizare, un ansamblu de vane si by -pass permitand verificarea sistemului, vana de golire, vana de verificare, manometre de control al presiunii in amonte si in aval de clapet, presostat de alarma, camera de intarziere ce este adesea adugata daca presiunea apei in reteaua de alimentare nu este constanta astfel impiedicandu -se declansarea accidentala a gongului hidraulic si o alarma electrica legata la un detector de curgere cu semnale sonore si luminoase. Dupa montare si testare acs -ul se sigileaza cu mansonul din dotare.