Tipuri de stingatoare

Echipamente de protectie

Echipamentele PSI ( de genul : costume de protectie, casti de protectie, masti de protectie, manusi, cizme, etc) asigura protectie impotriva apei, a fumului si in oarecare masura impotriva unor substante toxice. De asemenea exista costume de protectie ce se diferentiaza functie de protectia acordata fata de temperaturi inalte. Acestea pot fi: tip apropiere normala, tip patrundere normala si tip patrundere grea.

Protectia auditiva: sunt trei tipuri de protecţie auditiva – căştile, antifoanele interne şi dopuri de urechi. Căştile şi antifoanele interne conferă cam aceeaşi protecţie, dopurile ceva mai puţină. Antifoanele interne sunt făcute din spumă, cauciuc sau plastic şi au, fie măsură universală, fie măsurile mic, mediu şi mare. Căştile acoperă întreaga ureche şi sunt preferate de unele persoane. Au o căptuşeala care se poate schimba şi filtrează anumite zgomote. Unele căşti mai avansate pot filtra anumite frecvente sau pot avea emiţătoare radio incorporate pentru comunicarea în zonele cu zgomot puternic.

Protectia vizuala: in aceasta categorie intra ochelarii de protectie care pot fi simpli, sau atasati unei masti de protectie.

Protectia capului: in aceasta categorie se gasesc mastile care asigura protectie fie impotriva loviturilor fie impotriva gazelor chimice, prin folosirea unor filtre specifice.

Costumele de protectie sunt de mai multe tipuri: anticalorice, contra apei si clasice pentru pompieri civili.
Costum anticaloric de protectie impotriva caldurii radiante se confectioneaza dintr-un strat exterior aluminizat pe suport de tesatura de fibre poliacrilonitrilice termooxidate ignifuge, un strat intermediar netesut termoizolant si o captuseala realizata din acelasi tip de fibra.

- pentru apropiere normala (AN);
- pentru patrundere normala (PN);
- pentru apropiere usoara (AU);
- pentru patrundere grea (PG);

Tip apropiere normala:
Conditiile carora le este destinat costumul de apropiere normala sunt urmatoarele: executarea de operatii curente, de stingere a icendiilor sau alte operatii care presupun apropierea de surse de caldura pana in imediata vecinatate a frontuiui acestora si limitarea solicitarii termice in principal la caldura radiata.

Tip patrundere normal:
Conditiile carora le este destinat costumul de patrundere normala sunt urmatoarele: executarea de operatii speciale, pentru stingere sau salvari de persoane si bunuri, in general de scurta durata, ia incendii sau alte conditii care presupun patrundrea in culoare inguste de flacari, imersia de scurta durata (cateva secunde) in flacari sau patrunderea in incinte cu temperaturi inalte.

Tip patrundere grea:
Condifile carora le este destinat costumul de patrundere grea sunt urmatoarele: executarea de operatii speciale, pentru stingere sau salvari de persoane si bunuri, in general de scurta durata, la incendii sau alte conditti care presupun patrunderea in culoare inguste de flacari, imersia de scurta durata (cateva secunde) in flacari sau patrunderea in incinte cu temperaturi inalte.

Costum pompier civil cu benzi avertizoare sau reflectorizante este confectionat dintr-un strat exterior din tesatura aramidica antistatica ce asigura protectia impotriva focului si caldurii radiante; un strat mediu cu material pentru protectie impotriva radiatiei calorice si membrana imper-respiranta pentru protectie impotriva apei, asamblat prin cusaturi sudate prin tehnologia de termosaldare; un strat interior din tesatura aramidica si vascoza.

Costumul de protectie contra apei este confectionat din material impermeabil.

Protectia mainilor poate si asigurata prin alegerea manusilor potrivite: manusi din piele, manusi textile, antichimice, antitermice sau electroizolante.

Protectia picioarelor: in general picioarele sunt protejate impotriva apei, caldurii sau au produsilor chimici prin folosirea diferitelor materiale izolante. In general cizmele sau bocancii de acest fel beneficiaza de o rezistenta marita, de talpa antiderapare si antistatica , de materiale izolante si antiperforatie.