Tipuri de stingatoare

Instalatia de stins incendiul cu jet de apa

Instalaţiile de stins incendiul cu jet de apă acţionează de la distanţă asupra focarelor de incendiu cu jeturi cinetice de apă, având debite cuprinse între 2-6 l/s. Cu astfel de instalaţii sunt prevăzute toate navele în scopul stingerii incendiilor din încăperile de locuit şi serviciu, pe punţi şi platforme deschise.

De asemenea, aceste instalaţii se folosesc pentru asigurarea cu apă a instalaţiilor sprinkler, cu apă pulverizată, generatoare de spumă, pentru răcirea echipamentului, stropirea pereţilor, structurii metalice şi instalaţiilor.

Apa care acţionează asupra focarului de incendiu poate provoca formarea de stropi (cazul produselor petroliere, lacuri bituminoase, grăsimi) care nu se amestecă cu apa, dar care pot contribui la extinderea incendiului. Acţionând cu jet cinetic de apă asupra focarului de incendiu, substanţele care se află în stare pulverizată (praf de ebonită, plută măcinată, lână, zahăr) pot fi antrenate cu jetul de apă, ceea ce face ca stingerea incendiilor cu jeturi cinetice de apă să aibă o aplicabilitate limitată.


Capacitatea de patrundere a jetului de apa in focarul incendiului depinde de dimensiunile picaturilor, de presiunea dinamica a jetului, de presiunea flacarilor, a curentilor de aer si a produselor de ardere, de viteza de miscare a picaturilor, precum si de gradul de evaporare a apei in zona flacarilor.

Prin folosirea apei sub forma de jet compact se poate conta pe capacitatea de soc mecanic a apei, dar in acest caz cantitatea refulata este mai mare si regimul de presiuni crescut. Prin refularea unui litru de apa sub forma de jet compact asupra focarului se produc picaturi mari, care acopera in total o suprafata de 1 m2; la formarea unor picaturi cu diametrul de 1 mm, suprafata lor de actiune se mareste la 6 m2, iar la un diametru al picaturilor de 0,1 mm, suprafata picaturilor obtinute dintr-un litru de apa ajunge la 600 m2.

Dimensiunile picaturilor de apa au o mare importanta practica, deoarece pe timpul stingerii incendiilor este nevoie ca o cat mai mare cantitate de apa sa ajunga la focar si sa ramana acolo pana la evaporarea completa. Particulele de apa ajunse in zona focarului trebuie sa aiba o viteza suficienta, capabila sa asigure strabaterea stratului de fum, de gaze calde, de flacari, pentru a se evapora cat mai aproape de obiectul care arde. Efectul maxim de stingere cu apa sub forma dispersata si pulverizata se obtine in incaperi inchise.