Tipuri de stingatoare

Sisteme de stingere a incendiilor

Istoric vorbind, au existat si exista inca multe metode pentru stingerea incendiului: apa, diferiti agenti extinctori si brigada de pompieri. Toate aceste masuri au salvat vieti si au redus pagubele produse de incendii. Insa de-a lungul timpului aceste metode s-au imbunatatit si dezvoltat o data cu stiinta.

Tinand cont de factorii care declanseaza un incendiu, el poate fi lichidat din punct de vedere stiintific fie prin indepartarea materialelor carburante din arealul cuprins de foc, fie prin oprirea procesului de oxidare. Aceasta din urma este de altfel metoda principala care sta la baza sistemelor de stingere a incendiilor.

Din acest punct de vedere instalatiile de stingere a incendiilor pot fi de suprafata ( cand se incearca racirea si indepartarea cauzei incendiului, in general prin apa sau spuma ), si volumice ( cand volumul incaperii neocupat de incendiu este umplut cu substante care nu intretin arderea si care astfel reduc concentratia de oxigen). Astfel de agenti care nu intretin arderea sunt: aburii, gazele inerte si spume foarte usoare.

Insa, de fiecare data metoda de stingere a incendiului va fi aleasa cu grija tinand cont de resursele disponibile, de spatiul afectat de incendiu, de cuprinsul acelui spatiu sau zona, de timp si de urmarile ce vor aparea in urma alegerii facute. Fara dar si poate, pentru fiecare incapere si zona in parte, aceste metode trebuiesc analizate si stabilite de specialisiti in domeniu, pentru ca in cazul unui incendiu pagubele sa fie minime. Pot fi montate sisteme automate cu gaz, aerosoli sau pulbere, sisteme de stingere cu apa, stingatoarele clasice cu pulbere, spuma sau dioxid de carbon si bineinteles pachete si accesorii de prevenire, hidranti si echipamente de protectie.

Clase de incendii:
Clasa "A" - solide: lemn, carbune, hartie, textile, cauciuc, plastic
Clasa "B" - lichide sau solide care se topesc greu: benzina, alcool, lacuri, vopsele, uleiri, ceara
Clasa "C" - gaze: hidrogen, metan, acetilena, butan, gaz de sonda
Clasa "D" - metale: sodiu, potasiu, magneziu, zinc, titan, aluminiu