Tipuri de stingatoare

Sisteme de stingere cu gaz inert

Sisteme cu gaz inert

Principiul de functionare a acestor sisteme este cat se poate de simplu.

Dupa ce incendiul a fost detectat de catre sesizorul de foc sau prin actionarea manuala a butonului , unitatea centrala declanseaza o avertizarea optica si sonora. Dupa o anumita perioada de timp, ventilul buteliei se deschide si inunda prin duzele amplasate in tavan sau podea

FM 200 (KD-200) este un gaz ecologic recunoscut pe plan mondial, care realizeaza stingerea prin racirea focarului. El se declanseaza in mai putin de 10s si este foarte bun in stingerea incendiilor aparute la instalatii electrice si electronice.

ECARO-25 sau FM 200 sunt avantajoase pentru ca buteliile pot fi montate chiar in spatiul protejat, ocupand un volum mic, fara conditii speciale. O caracteristica foarte importanta este ca declansarea instalatiei nu afecteaza sanatatea personalului care este surprins in acea incapere. Insa pentru incaperi cu volume mai mari se recomanda folosirea sistemului PROINERT, care totusi duce la un cost mai mic pe mc de spatiu protejat si are cheltuieli reduse de reincarcare. Pentru depozitarea buteliilor este necesar un spatiu in afara zonei de lucru.

Si sistemele de stingere cu CO2 necesita conditii speciale de montare a buteliilor in exterior. Dupa o stigere cu CO2 este necesara doar aerisirea spatiului incendiat si inlaturarea deseurilor arse. Dioxidul de carbon permite stingerea unui incendiu prin doua mecanisme: inlocuirea oxigenului si racirea mediului.