Tipuri de stingatoare

Hidranti de suprafata si de perete

Hidrantul de suprafata se monteaza pe retelele de distributie a apei cu presiunea nominala pina la Pn 10 si se racordeaza tuburile de refulare STAS 2164-94 sau motopompele unitatilor de pompieri, pentru alimentare cu apa la stingerea incendiilor sau pentru alte necesitati.

Hidrantii sunt construiti sa functioneze in conditii de mediu dificile, zone industriale, litoral sau climat rece. Hidrantii de suprafata se racordeaza la conducte cu flanse de legatura PN 16 ISO 7005/2 ; BS EN 1092-2 DIN 250 pentru conducte din fonta sau otel.

Dupa diametrul nominal si adancimea de ingropare a conductei de alimentare cu apa hidrantii se executa in urmatoarele marimi:
DN80: adancimea de ingropare H (mm) 1250-1500, flanse de racordare cu totul cu picior d1 - 200 mm, d2 - 138 m, H: 1800-2300 mm.
DN100: adancimea de ingropare H (mm) 1250-1500, flanse de racordare cu totul cu picior d1 - 220 mm, d2 - 158 m, H: 1800-2300 mm.

Durata de viata normala a acestor hidranti este de 20 ani.

Deschiderea si inchiderea hidrantului trebuie se realizeaza cu ajutorul cheii pentru racorduri MSZ 9771/3.

Inchiderea hidrantului se face prin rotirea cheii spre dreapta (in sensul rotirii acelor de ceasornice). Sensul de rotatie pentru manevrele de deschidere si inchidere este marcat pe hidrant cu sageata si litere.

Miscarea tijei trebuie sa se faca usor si lin iar deplasarea ventilului trebiue sa se faca fara intepeniri, in asa fel ca deschiderea si inchiderea hidrantului sa nu necesite un efort excesiv pentru un singur om care utilizeaza cheia.

In pozitia inchis hidrantul intrerupe complet curentul de apa. La deschiderea completa a hidrantului, trebuie acesta elibereaza o sectiune de trecere egala cu sectiunea scaunului ventilului. Hidrantul este prevazut cu un dispozitiv de golire care se deschide automat la inchiderea hidrantului si se inchide tot automat la deschiderea acestuia.

Partea supraterana a hidrantului se protejeaza la exterior prin vopsire cu o vopsea rezistenta la actiunea apei si a intemperiilor. Partea subterana si suprafetele interioare ale pieselor care vin in contact cu apa se vopsesc cu o vopsea rezistenta la actiunea apei si la coroziune.